Ако тръгнем на север от крайбрежния австралийски град Аделаида към центъра на

...
Ако тръгнем на север от крайбрежния австралийски град Аделаида към центъра на
Коментари Харесай

Градът, в който хората живеят под земята

Ако тръгнем на север от крайбрежния австралийски град Аделаида към центъра на континента Австралия, след към 800 километра ще се натъкнем на причудлива панорама - голям брой пирамиди, направени от нещо като пясък, които наподобяват на нещо като големи термитници. Изглеждат като издигнати в нищото и неизвестно от кого, тъй като в близост няма друго, с изключение на безкрайна простор и на места по някой шубрак.
 Австралия, Индия, Тайван, Япония, Испания - местата, които да посетим през 2023 година (част втора)
Най-вълнуващите места за пътешестване през 2023 година (част втора)

Готови за нови завършения

Тези странни постройки в действителност са част от град Кубър Педи - дом на миньори, който може да се похвали с към 2500 души население. Тук се намира едно от най-големите залежи на опал в света. 60% от жителите на Кубър Педи в действителност живеят в тези постройки под земята и за това си има доста разумно пояснение, разкриват ни от BBC.

Често през лятото температурите там доближават доста високи стойности - от време на време до 52 градуса Целзий, и жителите на града намират просто решение - да се скрият подземен, с цел да избягат от жегата. Доста практично в действителност, дори и в днешно време с рекордно високи температури като актуалното лято.
 Снимка 630013

Кубър Педи не е първото или даже най-голямото подземно населено място в света. Хората са се оттегляли подземен, с цел да се оправят с предизвикателния климат в продължение на хиляди години - от човешките предшественици, които са оставяли инструментите си в южноафриканска пещера преди два милиона години, до неандерталците, които са основали необясними купчини сталагмити във френска пещера по време на ледников интервал преди 176 000 години. Дори шимпанзетата са следени да се охлаждат в пещери, които им оказват помощ да се оправят с рисковите горещини денем в югоизточен Сенегал.

По същия метод и в Кубър Педи, подземният метод на живот помага на жителите на района да се оправят с континенталния климат, който варира сред горещи, сухи лета и хладни, снежни зими.

Развитието на Кубър Педи стартира след откриването на находищата с опал през 1915 година Още тогава обаче се записват страхотни жеги. Затова част от служащите избират да спят от жегата в многочислените пещери в близост, вместо да употребяват дървени бараки.
 Мистерията, която уплаши цяла Австралия
Мистерията, която уплаши цяла Австралия

Никой не съумява да откри произхода й

С времето хората там откриват, че това е работеща тактика. После стартира прокопаването на жилища в почвата, което се оказва доста лесна задача, защото почвата е толкоз мека, че можеш да я прокопаеш даже с нокът, както се показват локалните, като в същото време е и суха. Пясъчният й състав прави ненужно слагането на колони или в допълнение подсилване, което също е преимущество. Към днешна дата с изключение на множеството жилища, има даже под земята хотел и черква.
 Снимка 630011

Освен, че избавят от жегата денем и студа през зимата, подземните жилища излизат и доста по-евтино като разноски. Който живее над повърхността би трябвало да заплаща огромни сметки за ток, с цел да се охлажда и топли, а тези подземен нямат подобен проблем, тъй като там непрекъснато се поддържа температура от към 24 градуса.
 Снимка 630010

Подземният дом е и по-евтин за пазаруване. Къща с три спални се продава за към 26 хиляди $. За съпоставяне къща в Аделаида - най-близкия огромен град, коства към 20 пъти по-скъпо. Според думите на местните в подземните жилища е е доста по-тихо, като също така няма никакви инсекти.

Всички жилища подземен са свързани с повърхността посредством вентилационни шахти, през които получават пресен въздух. Градчето обаче си има им надземна част - заведения за хранене, питейни заведения, магазини, бензиностанции. Но те постоянно остават празни. Всъщност доста от постройките над земята имат входове надолу подземен, където популацията е по-многобройно.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР